Què és el storytelling?

La humanitat des de sempre ha fet servir el storytelling per a transmetre la seua cultura, valors i coneixements al voltant d’una foguera durant milers d’anys. Ens encanta explicar històries i escoltar bones històries. Partint d’aquesta base, el passat 13 de juny es va impartir un taller creatiu sobre storytelling en les instal·lacions d’UrbalabAquest taller forma part tant del programa Llançadora 3.0 com del programa Impulsa.

Storytelling és una tècnica narrativa per explicar històries, aportar dades i generar emocions en la nostra narració. Al llarg de les 5 hores de taller es van realitzar diverses pràctiques usant uns daus amb icones amb els quals els alumnes havien d’explicar una història. Es van analitzar els diferents elements que componen el storytelling com per exemple el subtext, els temes claus, els arquetips, l’estructura bàsica del viatge de l’heroi i altres recursos necessaris.

D’altra banda es van analitzar diferents exemples a través de xerrades, vídeo currículums i altres formes creatives d’explicar històries emocionants amb un objectiu professional.

Els assistents al taller van poder treballar en la seua pròpia història afegint elements que potencien els seus objectius personals i professionals. D’aquesta manera molts d’ells s’han marxat del taller amb un esbós del teu proper elevator pitch, el text explicant la seua història per al seu web o amb una idea bastant clara per gravar el seu videocurrículum o presentació.

Consells per aplicar el storytelling:

  • Crea personatges rellevants. Si és possible sigues tu mateix i explica la teua història.
  • No perdis de vista els teus objectius. De vegades en desenvolupar la història pot ser que ens desviem o perdem de vista els nostres objectius.
  • Inclou en la història els valors que vols narrar, en cas contrari l’única cosa que aconseguiriem és simplement entretenir.
  • Simplifica la història. No creïs un relat complex. Un text excessivament llarg va a sobrecarregar d’informació. Has de ser el més creatiu possible intentant ser breu.
  • Aprofita la teva creativitat. Una bona història explicada a través de llargs paràgrafs no farà que el nostre públic s’implique en el relat. Intenta usar elements interactius que facilitin la seua implicació i motivació.
  • Temes universals. Vida, amistat, esperança, por, el bé i el mal…
  • Crea punts d’anclatge. Intenta incloure altres històries: refranys, contes, la bíblia… Això farà que s’evoquin altres històries i provocarà major interès. També pots inventar-te el punt d’anclatge com feia Hitchcock i els seus macguffins.
Comparteix: